Sporcu Beslenme Paketi

Beslenme ihtiyaçları sporcunun yaşına, fiziksel yeterliliğine, çevreye ve diğer birçok faktöre bağlıolarak belirlenirGünlük beslenme paketleri ortalama 150 - 200 gr arası protein içerir.



Not: Yemeklerimizle Çatal-Bıçak gönderimi yapılmamaktadır.

SPOR VE BESLENME

-Beslenme ihtiyaçları sporcunun yaşına, fiziksel yeterliliğine, çevreye ve diğer birçok faktöre bağlıolarak belirlenir.

- SPORCU İÇİN İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞI

Sporcunun ağırlığı vücudundaki yağ miktarını, yağsız doku miktarını, sıvı kütlesini, hızını, gücünü vedayanıklılığını etkiler.Sporcuların sadece kilosunun değerlendirilmesi doğru olmaz; vücut yağ miktarı ve kas kütlesinin deölçülmesi ve değerlendirilmesi gerekir.

- SPORCU İÇİN ÖNEMLİ BESİN KAYNAKLARI

-KARBONHİDRAT

- Pilav, makarna, ekmek, sebze ve kurubaklagil gibi kompleks karbonhidrat kaynakları sporcularınbeslenme programında mutlaka bulunmalıdır. Karbonhidratlar kas ve karaciğerde glikojen olarakdepolanır.Glikojen kas aktivitesi için ‘hızlı enerji kaynağı’ dır.Egzersiz süresince kaslarda depolananglikojen kullanılır. Yüksek karbonhidratlı beslenme sayesinde sporcular bu glikojen depolarını 1,5 - 2kat artırabilir. Sporcularda glikojen depolarının fazla olması dayanıklılık sürelerinin de artmasıdemektir.Yetersiz karbonhidrat tüketilmesi sonucu, kaslar yorulur ve performans olumsuz yöndeetkilenir.Alınması gereken karbonhidrat miktarı vücut ağırlığına göre de hesaplanabilir.Egzersizsüresine ve şiddetine göre günlük 5 - 10 g / kg karbonhidrat alınabilir. Uzun süren egzersizlerden önce,egzersiz sırasında ve sonrasında karbonhidratlardan zengin yiyecekler tüketilmelidir.


- PROTEİN

- Egzersiz yapan kişiler için proteinin en önemli görevi; kas yapımı ve onarımıdır. Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, balık, tavuk gibi hayvansal ürünlerden ve kurubaklagil kaynaklarından protein ihtiyacıkarşılanabilir.Günlük kalorinin % 12 - 15’i proteinden gelmelidir.Vücudun gereksiniminden fazla tüketilen protein, enerji olarak kullanılır ve yağ olarak depolanır.Aşırı protein tüketilmesi ise vücuttansıvı ve idrarla kalsiyum kaybına neden olur.

-YAĞLAR

- Vücudun temel enerji kaynağıdır.Yağda çözünen A,D,E ve K vitaminlerinin vücuda alınabilmesi vesindirim sorunlarının yaşanmaması için yağ kaynağı besinlerin vücuda alınması gerekir.Sporculardagünlük enerjinin % 20 - 25’i yağlardan gelmelidir.


-BAZAL METABOLİZMA HIZI NEDİR ?

- Bazal metabolizma, vücut herhangi bir aktivite halinde değilken yaktiği enerjiye denir.Solunum kandolaşımı, vücut ısısının kontrölü, hücre yenilenmesi ve bölünmesi, beyin fonksiyonları için gerekliolan enerji miktarı bazal metabolizmayı oluşturur.

- BAZAL METABOLİZMAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ?

-Vücuttaki Kas Miktarı
- Vücutta bulunan kas miktarının artması vücudun yaktığı kalori miktarını arttırır.Bu nedenle diyet ilespor ayrılmaz bir bütündür.
-Vücut Ağırlığı
- Daha ağır olan bir kişinin vücut fonksiyonlarını sürdürebilmesi için daha çok kaloriye ihtiyacıolur.Diyetin henüz başındayken kilo vermenin daha kolay olmasının nedenlerinden biri bu faktördür.Ağırlık azaldıkça, günlük ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalır.
- Cinsiyet
- Erkeklerin kas kütlesi kadınlardan daha fazla olduğundan kalori yakımı açısından daha şanslılardır.Kadınların bazal metabolizma hızı erkeklere oranla % 5 - 10 oranında düşüktür.
-Açlık
- Vücut aç kaldığı zaman bazal metabolizma hızı düşer.Günlük 1000 kalorinin altında alınan diyetlerdevücut hayatta kalmak için sistemi yavaşlatır.
-Uyku
- Uyku sırasında bazal metabolizma hızı, uyanık olunan zamana göre düşer. Uyku sorunu olan kişilerdede metabolizma hızı daha düşer ve kilo verme sorunu oluşur.